VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

EN MAMMAS INSTINKT

 • Inlägg av:
 • Datum:
 • Kategori: dagbok

”De här barnen blir väldigt självständiga och ropar inte i onödan på hjälp. Som vuxna har de svårt att se sina egna känslomässiga behov och kan därför få svårt att komma andra människor nära. Forskarna kallar detta för en otrygg – undvikande anknytning.” (länk)

Vi tror att vi gör våra barn trygga när vi tränar dem till självständighet, men i själva verket kan utgången bli precis tvärt om! Vi måste bli bättre på att uppskatta blyga barn. Barn som är försiktiga. Barn som gråter när de blir lämnade på förskolan. Barn som vill ha sällskap när de ska somna. För det är inget fel på dem. De är inga otrygga barn. De är precis så som barn ska få vara – beroende av oss, och i nära relation med oss.”

Text ur ett blogginlägg på bloggen Kajsakanel.

Vilket jäkla bra inlägg som sammanfattar många av mina värderingar och känslor som Mamma. Något av det värsta jag vet är de omkring mig som ska påpeka för mig att barnens behov INTE behöver tillgodoses och viftar bort det som uppmärksamhetssökande eller dåliga vanor. Då är jag ändå en Mamma som menar att barn kan leka själva och tycker det är en viktig del av livet. Men nu snackar vi inte lek. Nu snackar vi primära behov. Är så glad att det jag känt och agerat utifrån i alla år utan att läsa en enda artikel verkar vettigt.

Heja alla er Mammor och Pappor därute som sätter barnens behov före era egna när det behövs.

cry


Annons

Kommentarer


 1. Sonja 10 februari, 2014 on 09:07 Svara

  TACK!!! Har just lämnat en försiktig tjej i barnehagen. Det är inget fel på henne behövde läsa detta just idag. Tack för att du alltid bloggar från hjärtat.

  Ha en fin dag!!

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:49 Svara

   :) Jag ringde alltid och kollade så det var över när jag lämnat. Det var det, och vilken trygghet sen att få det bekräftat :)

 2. Helena 10 februari, 2014 on 09:45 Svara

  Rakt i hjärtat till mig skrev du inlägget idag! :)
  Jag har valt att inte arbeta heltid för att en av våra söner behöver min hand MYCKET nu som stöd och
  som trygghet för att klara av vardagen med skola och allt som har runt det att göra.
  Det började redan på dagis, alltid som oftast gråt och hjärtskärande gråt vid lämning.
  I förskolan likaså. Gruvsamma söndagar , söndertrasade pga skola da’n efter. Dåliga nätter med sömn pga oro och nattskräck som jag tror triggades igång av hans ångest. Vid lov sov han såå lugnt.
  Inget i skolan var fel, bra kompisar och gudomliga lärare. Men ändå detta behov att ha en hand och bekräftelse från mig om att jag fanns där.
  Han går i 2an nu. Det går sakta bättre, han vet att jag finns där. Somnar aldrig utan en vuxen i närheten. Helst i rummet intill. Han har såklart en pappa också :). Jag hoppas att han snart får känna tryggheten inom sig och våga själv, utan min hand. Men jag kommer fortsätta finnas där så han kan ta den närhelst det blir för jobbigt.

  Kram till dig och hoppas du får en fin dag!

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:48 Svara

   Usch så jobbigt det måste vara för er alla. Hoppas ni snart får dagar med mindre gråt. <3 KÄRLEK! Kram

 3. Charlotte 10 februari, 2014 on 09:58 Svara

  TACK för att du tog upp hennes inlägg – det var SÅ bra!
  Det är så vanligt och oerhört beklämmande när föräldrar bortser från sina barns behov och slår bort dem som ”trots” eller uppmärksamhetskrävande.

  Petra Krantz Lindgren kan jag tipsa om. Hon är grym!

  Stor kram!

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:47 Svara

   Ja och viktigt att skilja dessa begrepp! KRAM

 4. Anders Manell 10 februari, 2014 on 10:51 Svara

  Titta gärna in på min sida, http://www.andersmanell.se där du hittar allt i kreativ och professionell bildbehandling! Nu senast har jag förvandlat Gandalf från bild till målning. Har du någon bild du skulle vilja få förvandlat på liknande sätt eller annat kreativt montage, ”laga” en gammal skadad bild, på ett mycket försiktigt och naturligt sätt, retuschera favoritbilden innan du förstorar den och ger bort som present, konvertera färgbild till svartvitt eller kanske förverkliga en annan bildidé? Kontakta mig via hemsidan för prisuppgifter och mer information!

 5. Veronica 10 februari, 2014 on 10:52 Svara

  Huvudet på spiken! Får ofta kommentarer för att vi stannar med barnen till de somnar, oftast samsover och har andra ”dåliga vanor”. Det gäller att göra så som känns bäst för just dug och dina barn. Tack för att du uppmärksammar detta!

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:47 Svara

   De kommentarerna kan man bara låta rinna av. Eller snällt undanbe dem :)

 6. Ida 10 februari, 2014 on 14:46 Svara

  Åhh…så skönt att läsa detta.

  Min son på två år är väldigt trygg och har alltid varit, men när det kommer till sömnen så har han alltid behövt vara nära. Jag har fått höra många kommentarer och dåliga ord om varför vi inte bara lägger honom i sin säng och går. Han somnar ju någon gång, säger dem. Men det fungerar inte för mig. Vi nattar honom i vår säng med välling och nattvisa, sen ligger vi tätt tätt tills han somnat ordentligt. Lyfter sen över honom till hans säng, där han sover gott.
  Den senaste tiden har han varit svårsövd och när han väl somnat har vi fått springa flera gånger pga gråt. Sen testade vi att natta honom i soffan och låta honom sova där tills någon av oss går och lägger sig. Samma visa..släcker ner, välling och nattvisa och tätt tätt. Han somnar nu på 5 min och sover utan att vakna sen.

  Folk får säga vad de vill om det, men jag anser att min son går igenom något nu, som gör att han vill vara nära och då får han vara det.

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:46 Svara

   KRAMAR!

 7. Alexandra 10 februari, 2014 on 14:57 Svara

  Du satte ord på många av mina tankar och känslor. Jag har två barn, två helt olika barn, och min ena behöver massor av stöd, uppmuntran, tröst och tid. Jag är så glad att vi har möjlighet att låta honom gå deltid i barnehage och ta hänsyn till hans behov. Jag tror absolut inte att det är bra att ”köra över” sina barn, man måste lyssna till sitt hjärta och känslan i magen. Tack för att du skrev just det här just idag. Det var skönt att läsa!

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:45 Svara

   Självklart! Har man möjligheten eller väljer att priorotera så det går så är det väldigt fint för barnen tror jag. KRAM!

 8. Lise 10 februari, 2014 on 19:27 Svara

  Bra! Klem til deg, fine, som tar opp dette :-)

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:44 Svara

   KLEM tillbaka!! <3

 9. Li 10 februari, 2014 on 23:10 Svara

  Fäller en tår.
  Ska tänka på detta när min åttamånaders vaknar i natt och vill ha mat fast hon inte är hungrig/ inte behöver. Det är hennes trygghet. Att mamma och pappa finns där och kommer när hon ropar om det.

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:44 Svara

   Hoppas ni fick sova skönt! <3

 10. Mickan 11 februari, 2014 on 10:03 Svara

  Helt enig!!! Kram

  • Josefine 11 februari, 2014 on 10:43 Svara

   KRAM!

 11. Sofie 11 februari, 2014 on 16:21 Svara

  Dette trengte jeg idag, etter en natt med kun 2 timers søvn. Jeg har tvillingjenter på 2 år, som kun vil sove sammen med mammaen sin…spesielt dersom de er syke, slik som i natt. Alle forteller meg àt jeg må lære ungene å sove kun i egne senger, og bare la de gråte, til de forstår at dette er deres soveplass. Jeg klarer det ikke. De er så gode når de fletter fingrene sine inn i mine og sovner.
  Synes å huske fra Elian og spesielt Ella var små, at de sov mye i sengen sammen med deg/dere, og at du ofte derfor var trøtt på dagtid. Synes du det var greit? Jeg tenkte faktisk på deg i natt, da jeg lå og irriterte meg over å ikke så sove, fordi det omtrent ikke var plass til meg i dobbeltsengen! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna